Rolando Toro Araneda

‘Mijn doel is de hele planeet te laten dansen’

Professor Rolando Toro Araneda (1924-2010), psycholoog en medisch antropoloog en hoogleraar aan de  Universiteit van Santiago- Chili, ontwikkelde het Biodanzasysteem in de jaren zestig.Hij onderscheidde zich niet alleen met zijn schepping ‘Biodanza’, hij was ook dichter, schilder en wetenschapper. Hij heeft dichtbundels gepubliceerd, boeken over psychotherapie en exposeerde zijn schilderijen in Brazilië en Italië.

Hij deed onderzoek naar hoe het onbewuste tot uitdrukking komt en naar bewustzijnsverruiming. Hij doceerde anthropologische geneeskunde aan de School of Medicine’ in Chili. Later werd hij professor in de ‘psychologie van kunst en expressie’ op het instituut ‘Aesthetiek’ van de Pontificia University of Chile en werd hoogleraar op de ‘Inter-American Open University’ in Argentinië.

Een tijdlang dacht Rolando dat een individualistische maatschappij, waar het ego centraal staat, iets biologisch was. Todat hij een feest organiseerde voor de psychiatrische patiënten van het ziekenhuis waar hij werkte. Ze hadden zich verkleed voor het feest. Wanneer zij dansten zag hij, dat hun gedrag helemaal veranderde. Er verschoof zich iets op onbewust niveau. De patiënten werden plots veel benaderbaarder en toonden meer levenslust.
Rolando besloot regelmatig dans- en muziekevenementen te organiseren. Hiervoor nodigde hij ook artsen en verplegend personeel uit. De medische wereld kreeg op deze manier belangstelling en zo werd Biodanza als behandelmethode geboren.Vandaag de dag heeft Biodanza wereldwijd een vlucht genomen buiten de medische wereld als een systeem waar plezier, ontspanning en intens beleven centraal staan. Inmiddels wordt Biodanza in Nederland alleen al op meer dan 100 lokaties gegeven.

Bron ‘Imagine’ (Interview met Rolando Toro)