Biodanza boek

Inleiding.

Dit boek ben ik gaan schrijven, omdat ik Biodanza een warm hart toe draag. Ik heb zelf veel baat bij de wekelijkse bijeenkomsten. Het dansen is een heerlijke uitlaatklep en het contact met jezelf en de mededansers maakt het tot een groot feest. Er is op dit moment één Nederlandstalig boek te vinden over Biodanza, namelijk het vertaalde boek van Rolando Toro, de grondlegger van Biodanza, Dance of Life (ISBN 9077770402). Dit boek is in mijn ogen geen “lekker leesboek”, er staan veel ‘moeilijke’ woorden en oude verhalen ofwel mythes in.

Dit is jammer, want hierdoor bestaat er een kans dat Biodanza niet door iedereen begrepen kan worden. Nu weet ik ook dat Biodanza juist gaat om het “voelen en beleven”, maar wil je net iets meer achtergrond informatie, dan schrikt het boek “Biodanza” misschien mensen af. Het boek gaat namelijk heel diep in op de wetenschappelijke kant van Biodanza en de “ontdekkingen” van Rolando Toro tijdens zijn werk als psycholoog en antropoloog.

Mijn doel is om mijn ervaring met Biodanza te omschrijven en wat het mij heeft gegeven. Tijdens mijn opleiding tot Biodanza facilitator (docent) wil ik van deze lessen een verslag maken en het geleerde ook weer in begrijpelijke taal opschrijven. Het is niet mijn bedoeling om het boek van Rolando te “vertalen” naar begrijpelijk Nederlands, maar misschien kun je het wel gemakkelijker lezen met mijn boek in je achterhoofd.

Ik ben begonnen met Biodanza in augustus 2010. In februari 2011 heb ik een Minotaurus weekend meegemaakt, hier lees je meer over in het hoofdstuk over “Speciale Biodanza” en in september 2011 was mijn 2e Minotaurus. In de zomer van 2011 en 2012 heb ik een aantal keer op het strand een vivencia beleeft. Vivencia is een dans bijeenkomst en is afgeleid van het Latijnse woord vivencia, wat ervaring van het leven betekent. Wat in het Nederlands kan worden vertaald als “het geleefde”. Door dit boek ben in nog veel meer extensies gaan volgen. Ieder mooi op een eigen manier. Sommige extensies heb ik meerdere malen gedaan, daarmee bereikt ik een verdieping in mijn gevoel.
Dit boek begon ik op 17 april 2012, zomaar, spontaan op een ingeving, maar vooral omdat veel mensen mij vragen:

“Wat is Biodanza en wat doet het met je?”

Er blijkt maar weinig over bekend te zijn en het “uitleggen van een gevoel” vind ik moeilijk. Op internet vind je weinig uitleg en het boek van Rolando bevat veel moeilijke, bijna onbegrijpelijke, stukken. Biodanza moet je beleven, niet “bekijken”. Je mist anders dat wat echt belangrijk is: het gevoel en dat is niet uit te leggen, uit te beelden of op te schrijven.

Mijn opleiding aan de school voor Biodanza in Zaandam, is in september 2012 begonnen. De opleiding bestaat uit 2 delen het eerste deel duurt 2 jaar voor de theorie, de wetenschap en het idee achter Biodanza en natuurlijk heel veel dansen, het 2e deel duurt 1 jaar, waarin je leert om een Biodanza vivencia te geven en hoe deze wordt opgebouwd.
Bij de opleiding ga je 1 weekend per maand “naar school”, deze weekenden bestaan uit veel dansen, ervaren, ervaringen delen en een deel theorie.
Ik wil mijn ervaringen van deze weekenden delen in dit boek en de lessen en het lesmateriaal hierin toelichten. Ik zal dit doen in overleg met de school en mijn persoonlijke mentor.
Dit alles wil ik dan in begrijpelijke bewoordingen opschrijven en toelichten, want ik vind dat alles wat Biodanza is, voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Het boek is verdeeld naar ervaring:
Deel 1: Geen ervaring, wel geïnteresseerd in Biodanza.
Deel 2: Je dans wekelijks mee in een groep en wilt meer.
Deel 3: Je wilt de Biodanza achtergronden beter begrijpen.
Deel 4: Je wilt zelf vivencias gaan maken voor anderen.
Deel 5: Je bent een Biodanza facilitator.

Veel leesplezier,
Michel Balder